Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Michelangelo és a szikla

2009.08.27

http://csicsada.freeblog.hu/files/m%C3%A1ria%20halott%20j%C3%A9zussal%20michelangelo%20Pieta.gif

Michelangelo járkált a piacon, ahol mindenféle márvány beszerezhető volt, meglátott egy csodálatos sziklát.

Kérdésére a tulajdonos azt felelte:

-Ha azt a sziklát akarja, elviheti ingyen,mert úgyis csak a helyet foglalja. Tizenkét éve snki sem érdeklődött iránta, én sem hiszem, hogy bármi lehetőség rejlene benne.

Michelangelo fogta a szikát, majdnem egy egész évig dolgozott rajta, és elkészítette talán a legcsodálatosabb szobrot, amely valaha létezett. Épp néhány évvel ezelőtt egy örűlt megpróbált elpusztitani egy szobrot, mely a Vatikánban állt, Jézus Krisztust ábrázolta, ahogy leveszik a keresztről és Mária ölében fekszik holtan.Olyan mesterien használta a márványt,hogy mindkét dolgot egyszerre érezheted: Jézus erejét és törékenységét is egyben.És látszik, ahogy Jézus anyjának Máriának könnyek vannak a szemében.

Egy évvel később, amikor Michelangelo befejezte a munkát, megkérte a boltost menjen el hozzá, mert mutatni akar valamit. A boltos alig hitt a szemének.Megkérdezte: -Honnét vetted ezt a csodálatos márványt?

Michelangelo: -Nem ismered fel?Ez ugyanaz a csúnya szikla,ami a boltod előtt várakozott 12 évig.

A boltos: -Honnan gondoltad, hogy az a csúnya szikla ilyen csodálatos szoborrá alakítható?

Michelangeló:- Nem gondoltam.Álmodoztam róla, hogy elkészítem ezt a szobrot, és amikor elhaladtam a szikla melett, hirtelen megláttam Jézust, aki engem szólított"Be vagyok zárv ebbe a sziklába.Szabadíts ki, segíts kijutnom ebből a szikából!"És pontossan ugyanezt a szobrot láttam a szikában.

Tehát én csak kis munkát végeztem: eltávolítottam a szikla felesleges részeit, így Jézus és Mária megszabadultak a béklyóiktól.

Videó:http://www.youtube.com/watch?v=tyXTFPVIAec&feature=related

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.