Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az ősegyházról

2009.03.02

Amikor az apostolok hazatérnek,továbbra is tartják egymással a kapcsolatot.Együtt marad a 12 tanitvány is,valószinűleg Kafarnaumban.a többiek amikor tehetik felkeresik őket,tőlük várják a kezdeményezést az uj helyzetben.Tudják ugyanis,hogy avalaminek következnie kell,de nem látják még világossan,hogy mi lesz az.

Eddig köztük volt Jézus,mindent ő kezdeményezett.Követői őt hallgatták,kisérték,az általa adott feladatokat hajtották végre.Igaz ugyanis,hogy Jézus időközönként megjelenik,de nincs köztük állandóan.

A 11-nek kell döntenie,cselekednie.Szombatonként elmennek a zsinagógákba,de ott nem látják őket szivessen,és ők sem érzik jól magukat.A zsoltárok éneklése közben,az irás olvasása,magyarázata során ujra meg ujra Jézus jut eszükbe,felismerik az utalásokat,amelyek azokban Jézusra vonatkoznak.

Közben telve vannak a közelmult hetek,honapok eseményeivel,a Feltámadadottal való találkozások örömével.

Ha alkalom adódik,beszélnek minderről a zsinagógában,de ebből csak bonyodalom származik.Legjobban akkor érzik magukat,ha saját körükben egyedül lehetnek,olyanok között,akik hittek Jézusban,akiket örömmel tölt el a feltámadás hire.Ilyenkor nyugodtan beszélgethetnek a Jézussal kapcsolatos dolgokról az Irás új,Jézusra vonatkozott dolgokról és a további teendőkről.A közös étkezés pedig tudatos emlékezéssé válik,felidézi bennünk a bucsuvacsora emlékét.Mivel olyanok is jelen vannak,akik nem vettek részt az utolsó vacsorán,esetleg ünnepeken sem voltak,felidézik Jézus szavait,elmondják szenvedésének történetét.

Pünkösdkor-egy imában átvirrasztott éjszaka után megerősitettek Szentlélekkel.Az apostolok ezek után nem tértek vissza többé Galileából,ott maradtak a fővárosban,és az ottani Jézus-hivőkkel tartották a kapcsolatot.A jeruzsálemi ősegyház elkezdte életét.Rendszeressen magánházaknál gyülekeztek,kenyértöréseket végeztek,összetartottak,segitették egymást.

A nép szerette őket,számuk állandóan gyarapodott.Teljessen érthető,hogy a Főtanácsnak és a zsidó vallási vezetőknek egyáltalán nem tetszett mnfez.A Názáreti követőinek hite és tanitása a zsidó vallás alapjait renditették meg.

Hiszen Jeruzsálemben éltek,számuk rohamossan nő,még a papok is tömegessen csatlakoztak hozzájuk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.